Voorbij Alcohol

Petra Moes

Toen Petra bijna 15 jaar geleden zelf stopte met het drinken van alcohol kon zij niet bevroeden dat dit proces op een wonderbaarlijke manier zou gaan bijdragen aan wie zij in essentie is en wilt zijn: een leermeester(es) voor anderen. Ze bestudeerde het boeddhisme, de filosofie en studeerde psychosynthese. Maar bovenal kapte ze rigoureus met alcohol. Door haar eigen proces te delen voor groepen, in een training of als spreker heeft zij ondertussen een hele schare van mannen en (ja hoogopgeleide) vrouwen vertrouwd gemaakt met het helder zijn. En dan vooral in de zin van niet getroebleerd zijn door alcohol. Zeg maar voorbij alcohol.

De hippe wereld van kunst en cultuur waarin Petra Moes(48) jarenlang vertoefde is gelardeerd met feestjes en borrels. Het consumeren van alcohol is bijna niet te ontwijken als je events of festivals organiseert zoals Oerol of Lowlands. Of bij haar werk als projectleider bij Tivoli Utrecht waar Petra nog tot vorig jaar mee in touw was is het nuttigen van een alcoholisch ‘sluitje’ heel normaal.

Gewoon niet vrij zijn met jezelf of in een bepaalde situatie, jezelf telkens betrappend op je neiging naar een ‘drankje’ was de aanleiding voor Petra om serieus te gaan kijken naar haar eigen alcoholgebruik. Via internet kwam ze bij Stichting de Helderheid terecht die een weekendtraining had ontwikkeld om op een niet veroordelende, maar zeker wel rigoureuze manier je eigen alcoholgebruik te gaan onderzoeken. Ook mij trok deze ‘Vrij van Alcoholtraining’ en heeft mij een frisse kijk gegeven over hoe onlosmakelijk onze cultuur in NL, onze veeleisende maatschappij en alcohol als douceurtje met elkaar verbonden zijn. En hoe moeilijk het is, als je verslavingsgevoelig bent zoals ik, de verleiding te weerstaan en hoe eenzaam het maakt om niet mee te doen in de massale verdoving die alcoholconsumptie met zich meebrengt. Vrijwel overal en bij vrijwel elke festiviteit wordt er tegenwoordig alcohol geserveerd en voor wie gevoelig is voor de ‘medicinale’ werking is alcohol een sociaal aanvaardde vluchtroute. Weg bij jezelf, weg met de remmingen en weg bij de situatie. En voor je het weet ben je niet meer vrij. Ben je verdwaald in de mythe die rond alcohol hangt.

En vrij zijn dat is waar Petra eigenlijk op uit is.

Gelukkig hebben we de tijd mee; momenteel zijn er veel alcoholvrije biertjes te krijgen en is het helemaal niet meer not sexy om niet te drinken. Koks als Pierre Wind geven workshops in het maken van alcoholvrije cocktails en in Duitsland zijn ze al heel ver met het de-alcoholiseren van wijnen. Petra is blij met de nieuwe zwarte theesoorten met een ‘explosie van smaak’, want de vraag wat dan te drinken is een veelgehoord argument bij het experiment om eens een weekje de alcohol te laten staan. ‘Het niet drinken van alcohol gaat over je verlies nemen en het te zien als een uitnodiging om op zoek te gaan naar smaak’.

Petra is blij met het feit dat ze bijna 50 wordt. ‘De senioriteit geeft me de mogelijkheid om mijn ervaringen te delen en samen met anderen op zoek te gaan naar de diepte en de heelheid zonder alcohol.’

Petra heeft haar eigen trainingsburo Voorbij Alcohol opgericht en geeft naast de weekendtraining ook online varianten om alcoholgebruik te onderzoeken en schrijft aan een boek over de mythe die alcohol eigenlijk is. Daarnaast geeft Petra programma’s voor EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) voor verkeersovertreders en creëert ze samen met haar man Jan het landgoed Le Puy Ardouin een waar paradijselijk vakantie- en toekomstig retraiteoord in Frankrijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petra Moes in de Gelderlandfabrek in Culemborg

 

©Portret in Woord en Beeld: Manette Zeelenberg

6 Comments

Geef een reactie