Eerlijk is eerlijk

Albertine Veen-Brom

‘Beter naar de mavo’ zei de hoofdonderwijzer tegen de jeugdige Albertine. Dat had hij niet moeten zeggen. Deze opmerking kietelde de ambitie van Albertine Veen-Brom (45) dusdanig dat een schijnbaar eindeloze lijst van opleidingen (en diploma’s) haar leven illustreert.

Met een zachte G die haar Brabantse oorsprong verraad vertelt Albertine over haar middelbare schooltijd in Raamsdonk en later in Oosterhout, bij Breda. Haar leven gaat over leren, doorzetten en een voorliefde voor de mensheid. Heel wat ambitie voor deze frêle ogende dame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Havo met gemak en later een propedeuse fysiotherapie laten zien dat het wel goed zit met de intellectuele vermogens van Albertine. Zij is meer geïnteresseerd in mensen dan in techniek en maakt de overstap naar Rechten. Mediation en een bachelor Psychologie leiden uiteindelijk tot een eigen advocatenpraktijk waarin haar voorliefde voor psychiatrisch patiëntenrecht een kleine maar belangrijke rol speelt. Mensen met dementie of mensen die tegen hun wil in opgesloten worden of medicatie toegediend krijgen vertegenwoordigen, dat is waar Albertine’s rechtvaardigheidsgevoel van opbloeit. En opstaan tegen onrechtvaardigheid is toch wel dé idealistische grondslag achter haar beroepskeuze. Leergierigheid en doorzetten brachten haar telkens een stapje verder in haar juridische loopbaan. Via de rechtbank in Utrecht en het hof in Arnhem startte ze haar eigen advocatenkantoor in de Betuwe, aan het spoor van het oude stadje Culemborg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Momenteel draait haar praktijk grotendeels op Arbeids- en Familierecht. Ontslag, echtscheiding en alles wat met werk en inkomen, familie en overlijden te maken heeft. Vooral van arbeidsrecht wordt Albertine blij. De wetgeving rond arbeid is veel gedetailleerder beschreven dan bij familierecht, vertelt ze en daardoor kan zij als advocaat haar creativiteit daarin goed kwijt.

Om haar kennis te delen, wat ze heel leuk vindt en om nieuwe clientèle te ontmoeten geeft ze samen met een bevriende mediator lezingen in de bibliotheek van Culemborg. Elke eerste woensdag van de maand om 19.30u start dit laagdrempelige “Juridisch Cafe” waar uiteenlopende onderwerpen komen bod komen en ruimte is voor vragen. De lezingen worden begeleid door haar gelijknamige Facebookpagina. Daar kan je ook discussiëren en onderwerpen te berde brengen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Momenteel is ze gelukkig getrouwd met Rutger, die ze nog kent uit haar Utrechtse rechtenstudietijd. Ze hebben beiden elkaars naam aangenomen. Veen-Brom. Een beetje van hem en een beetje van haar. Eerlijk is eerlijk. Mooi toch?

Portret in woord en beeld van Albertine Veen-Brom, Culemborg 8 maart 2016

10 Comments

Geef een reactie